Hypertrofická jazva, komplikácie s piercingom, príčiny a riešenia

Hypertrofická jazva

Hypertrofická jazva je jednou z najčastejších komplikácií. Ide o útvar formujúci sa pri piercingu (okolo/ na jednej strane, priamo vedľa čerstvého prepichu, z prednej, alebo zadnej strany), ktorý nemá v jednoduchosti ideálne podmienky. Je tvorená z nadbytočného kolagénu, ktorý telo vytvára s účelom piercing obaliť, ukľudniť a vycentrovať. Je potrebná správna starostlivosť.

Táto neestetická jazvička je zapríčinená prevažne tlakom na piercing, ktorý môže vznikať z rôznych dôvodov, vyzerá ako pupienok, gulička, hrčka, polgulička, nájdete tiež ako piercing bump. Často je táto bežná a opakujúca sa komplikácia zamieňaná so zapáleným piercingom (chcem vedieť viac) , s keloidnou jazvou alebo vyrážkou. Samozrejme o nič také nejde a hypertrofická jazvička je liečiteľnou a riešiteľnou záležitosťou.
Tak ako všetky komplikácie, tak aj hypertrofické jazvy treba podchytiť a začať liečiť čím skôr, keď sú ešte nové, pružné a ľahko liečiteľné. Pri ignorovaní týchto jazvičiek sa môže tkanivo jazvičky spevniť a vytvoriť dlhodobý efekt, ktorý sa dá neskôr odstrániť jedine chirurgicky.

 

Aká je príčina?

  •  Spanie na piercingu ( v prípade piercingov uší a citlivých chrupaviek, bradaviek, nostrilu)
  •  Chytanie piercingu, necitlivá manipulácia (otáčanie, posúvanie, ťahanie, “kontrolovanie”)
  •  Veľmi skorá výmena za krúžok (najčastejšie pri piercingoch nostril, helix, conch, tragus)
  •  Príliš dlhý šperk ( ak piercing po iniciačnom prepichnutí odpuchne, šperk treba skrátiť a vyhnúť sa riziku akéhokoľvek mechanického poškodenia. Objednajte sa na výmenu)
  •  Aplikácia krúžku na začiatočný prepich (daith, septum a intímne piercingy sú výnimkou)
  •  Prepichnutie piercingu iným piercerom, pod nepremysleným uhlom (objednajte sa na kontrolu/ konzultáciu)
  •  Zavaďovanie piercingu o vlasy, oblečenie, rúšky, uteráky a pod.
  •  Tlak nohavíc s vysokým pásom (pri navel piercingu)
  •  Aplikácia nevhodného typu šperku, nevhodného materiálu, s nevhodným zapínaním (objednajte sa na výmenu piercingu u mňa)
  • Zhoršená imunita, zmena liekov, citlivejší organizmus, fúkanie nosu (stáva sa ojedinele)
  •  Opakované telefonovanie na strane, kde sa čerstvý piercing nachádza (v prípade piercingov uší – na mobile je množstvo baktérií, ktoré môžu čerstvému piercingu spôsobiť vážne problémy ako zápal či infekciu!!!)
  •  Úraz, zranenie

Čo môžte spraviť hneď teraz

Riešením tohto problému je v prvom rade odstrániť príčinu vzniku hypertrofickej jazvy, alebo piercing bump. Objednajte sa u mňa na kontrolu, konzultáciu, alebo na výmenu šperku.

Piercing treba naďalej čistiť ráno a večer so soľným roztokom – EasyPiercing, NeilMed, fyziologický roztok a pod. Vyhnúť sa vyššie spomenutým príčinám. Ak sa príčina vzniku neodstráni, piercing sa môže dostať do začarovaného kruhu hojenia a následného znovuvytvárania tejto jazvičky, kedy je veľmi náročné, aby sa piercing zahojil komfortne a v primeranej dobe.

 

Je tu dôvod na strach a paniku?

Samozrejme netreba panikáriť nejde o zápal, ani vyrážku ani infekciu, no ako väčšina komplikácií, keď sa neliečia a neodstráni sa príčina vzniku, môžu prerásť do problému, ktorý sa rieši náročnejšie. V ojedinelých prípadoch je potrebné chirurgické estetické odstránenie ( v prípade zahojeného kolagénového tkaniva, ktoré stratilo na pružnosti a možnosti jednoduchého vyliečenia).

Dávajte si pozor a buďte zodpovední a citlivý ku vášmu čerstvému piercingu.

 

Ďakujem krásne, že ste si tento článok prečítali až na koniec. Dúfam, že som vám mnohé objasnila. Prajem príjemné a rýchle hojenie a pohodlný aftercare.

 

Bol pre vás tento článok užitočný?

Zanechajte mi komentár….

O autorovi

nara

Profesionálna piercerka a teterka pôsobiaca v Košiciach v štúdiu PRIESTOR spolu s ďalšími umelcami.

Napíšte komentár